top of page

Ben je een maker? Volg deze vijf tips!

Ben je een fotograaf, content creator, illustrator, kunstenaar of maak je gewoon geweldige dingen die anderen mogen gebruiken? Let dan even goed op!


Ik ga je een aantal tips geven waar je als maker goed op moet letten.


  1. Zorg ervoor dat je schriftelijke licenties geeft aan bedrijven die een werk van je afnemen. In deze licentie beschrijf je wat iemand met je werk mag doen. Al het gebruik buiten deze licentie levert een inbreuk op. Een licentie kun je ook gewoon opnemen in je algemene voorwaarden of in een overeenkomst die je gebruikt voor opdrachten.

  2. Krijg je een overeenkomst van een bedrijf waar je mee gaat samenwerken, lees dit contract dan goed door. Wat staat in het contract over het intellectuele eigendomsrecht of het auteursrecht? Draag je alle rechten over of blijf jij in control? Zodra er staat: “Alle in deze opdracht vervaardigde intellectuele eigendomsrechten behoren toe aan de opdrachtgever”, dan draag jij je auteursrecht over. Bepaal voor jezelf waar jij je het prettigst bij voelt.

  3. Als iemand toestemming vraagt om jouw werk te gebruiken, zorg er dan voor dat jij die toestemming schriftelijk uitwerkt. Schrijf duidelijk op waar je toestemming voor geeft. Slechts ‘ja, je mag mijn foto gebruiken’ antwoorden is onduidelijk. Jullie weten beiden niet wat de gebruiker van jouw werk precies met jouw werk mag doen. Voorkom dit.

  4. Houd inbreuken in de gaten en zorg ervoor dat als je een inbreuk constateert dat je direct bewijs verzamelt. Volgende week vertel ik je wat en hoe je dat moet doen!

  5. Iemand heeft inbreuk gemaakt, dan is het ook tijd voor actie! Stel de inbreukmaker aansprakelijk en vorder waar je recht op hebt. Hoe doe je dat? Houd mijn socials in de gaten!

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page