top of page

The friend agreement

Wees niet bang, ik ga mijn blogs niet ineens in het Engels schrijven omdat ik een paar engelstalige volgers heb. Ik introduceer alleen een nieuwe term: the friend agreement! Dit is een woord waar ik al tijden naar zocht, maar nu door een klant eindelijk heb gevonden. The friend agreement klinkt gewoon beter dan “vriendenovereenkomst” of het “vriendencontract”, vandaar in het Engels.

Waarom ben ik zo blij met deze term?

Er is een prachtige ontwikkeling gaande en ik merk dat steeds meer bij mijn klanten en in mijn eigen bedrijf: klanten worden vrienden en vrienden worden klanten. Slechts het verschaffen van een dienst om vervolgens weer ieder een eigen pad te lopen verdwijnt. Je leert je klanten kennen, gaat ontwikkelingen met ze door, je maakt ook gebruikt van de diensten die zij aanbieden, je ziet elkaar op borrels en ze blijven terugkomen. Nog leuker: je bent zelfs blij dat ze weer terugkomen.

Ik merk ook dat ik goede vrienden heb aan mijn klanten! Daar begint ook het risico. Met vrienden maak je (meestal) geen schriftelijke afspraken..


Het zou gek zijn als je eerst een contract neerlegt bij iemand en vervolgens daadkrachtig uitlegt wat jij van je toekomstige vriend verwacht. Voldoet die nieuwe vriend daar niet aan, dan zeg je de vriendschap op. Heeft je vriend zich niet als een goede vriend gedragen, dan breng je toch nog even alle door jou betaalde wijntjes in rekening. Niet echt een vriendschap waar ik op zit te wachten.


Zo werkt het ook met je bedrijf. Je werkt altijd met een zakelijke insteek, maar wilt “vrienden/klanten” niet binden aan iets dat je zelf ook niet zult tekenen. Daar komt the friendagreement om de hoek kijken! Zodra jij merkt dat je klanten vaak je vrienden worden en je de drempel van schriftelijke afspraken wilt verlagen, zorg dan dat dit terugkomt in je juridische documenten.


Ik zeg altijd: werk met documenten die goed voelen en die je begrijpt. Bescherm je bedrijf, maar werk met een contract die je ook aan je vrienden zou kunnen voorleggen!

Ik kan je daarbij helpen. Hoe? Klik gewoon even op deze link.


65 weergaven

Comments


bottom of page