top of page

Een aantal handige tips voor ondernemers

Ben je een bedrijf gestart? Ik heb een paar tips voor je!


Nu ik een jaar rondloop op deze wereld als ondernemer, heb ik het een en ander geleerd. Wat mij opvalt aan het ondernemen is dat het ontzettend leuk is, maar het vraagt ook veel van een mens. Je moet namelijk geduld hebben. Dat is echt mijn valkuil.


Een idee moet je namelijk uitwerken, valideren en de tijd geven om te groeien. Er zijn maar weinig uitgewerkte ideeën die vanaf dag één al een miljoenenbedrijf hebben opgeleverd. Dus voor iedereen die overweegt een bedrijf te starten, let even op.Ik wil graag een aantal lessen meegeven die ik in mijn eerste jaar als ondernemer heb geleerd:


  1. Zorg ervoor dat je een uitgewerkt idee de tijd geeft om succesvol te worden. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus stop niet als de klanten niet direct aan je deur staan te springen om een dienst af te nemen.

  2. Zoek iemand in je omgeving waar je mee kunt sparren over het ondernemen. Ondernemen kan een eenzaam vak zijn, dus een sparringpartner helpt om je gedachten op een rijtje te krijgen, doelen te stellen en focus te behouden.

  3. Loop je al een tijdje mee? Laat dat eens een deskundige buitenstaander naar je bedrijf kijken. Iemand die je kan adviseren over de koers die je vaart, hoe klanten naar je kijken en wat je zou kunnen verbeteren. Ik laat dat zelf doen door een strategisch adviseur. Erg leerzaam!

  4. Sta open voor kritiek (of feedback) van anderen! Wij denken allemaal dat we ontzettend goed zijn in wat we doen, maar anderen hebben vaak een open blik op je bedrijf. Feedback brengt je verder en leert je weer nieuwe dingen over je bedrijf die je zelf vaak over het hoofd ziet.

  5. Delegeer waar je zelf niet goed in bent. Als ondernemer kun je niet alles doen! Je moet je bedrijf draaiende houden, klanten binnenhalen, je diensten goed afleveren, social media bijhouden en ondertussen nieuwe ideeën bedenken. Het is echt waardevol om iemand in te huren die bepaalde zaken van je overneemt. Dat kost geld, klopt! Maar in veel gevallen levert het je nog veel meer op: tijd om te investeren in de zaken waar je wel goed in bent!

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page