top of page

Maakt iemand inbreuk op jouw auteursrecht? Volg deze stappen.

Iedere maker krijgt hiermee te maken: jouw werk wordt zonder toestemming en/of naamsvermelding gebruikt. Onderneem actie! Volg deze stappen:


  1. Leg de gemaakte inbreuk goed vast en verzamel bewijs! Voorkom dat iemand snel de werken die zijn gebruikt zonder toestemming verwijdert en jij geen bewijs meer van de inbreuk hebt. Maak een printscreen van de website, download het e-book of maak gewoon foto’s waaruit blijkt dat jouw werk wordt gebruikt. Bewaar dit goed!

  2. Je hebt nu bewijs van de inbreuk, dan is het tijd voor actie. Bepaal wat je einddoel is: wil je dat ze stoppen met het gebruik van jouw werk? Of wil je gewoon een vergoeding krijgen voor het gebruik? Of een combinatie van beide?

  3. Stuur een sommatiebrief naar de inbreukmaker. In een sommatiebrief leg je de situatie uit en toon je aan dat iemand inbreuk maakt op jouw auteursrecht. In deze brief beschrijf je ook je einddoel: verwijder de foto en betaal mij een vergoeding voor de schade of betaal mij voor een licentie (en de schadevergoeding) en je mag de foto laten staan.

  4. Laat het er niet bij zitten als je even geen reactie van de inbreukmakers ontvangt en ook niet als iemand woedend reageert op je brief. Er is een inbreuk gemaakt, dus je hebt recht op een vergoeding van je schade.

  5. Heb je uiteindelijk afspraken gemaakt met de inbreukmaker, bevestig deze afspraken. Zorg dat duidelijk is wat de inbreukmaker niet meer, of juist wel mag doen. Maar ook wat de inbreukmaker moet betalen. Onderneem jij altijd actie als je ziet dat iemand jouw werk gebruikt zonder toestemming en/of naamsvermelding? Vind je het lastig om zelf actie te ondernemen of kom je niet verder nadat je actie hebt ondernomen? Neem even contact met me op!7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page