Iemand in dienst nemen of werken met een zelfstandige? Voor beide constructies valt iets te zeggen. Kies je ervoor om te werken met zelfstandigen, let dan goed op of er geen sprake is van een ‘schijnzelfstandige’. Zodra er sprake is van schijnzelfstandigheid werkt iemand als zzp-er bij een opdrachtgever, terwijl er eigenlijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit kan een duur grapje zijn.
Je hebt er vast goed over nagedacht om te werken met zelfstandigen. Waarschijnlijk heb je ook een ontzettend goed uitgewerkte overeenkomst van opdracht gesloten. Duidelijk. Nu het volgende.
Er kan een probleem zitten in de uitvoering van de overeenkomst van opdracht met de zelfstandige. Ondanks de gemaakte afspraken en de bedoeling van partijen om geen arbeidsovereenkomst met elkaar te sluiten, kan daar toch sprake van zijn.
Bij de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht werd er altijd gekeken naar de bedoeling van partijen én de uitvoering in praktijk van de gemaakte afspraken. Op 6 november 2020 heeft de Hoge Raad echter anders beslist.
De Hoge Raad is tot de conclusie gekomen dat het niet uitmaakt wat de bedoeling van partijen is bij de beoordeling of een afspraak over het verrichten van werkzaamheden een arbeidsovereenkomst is of niet. Zodra aan de wettelijke regeling van een arbeidsovereenkomst is voldaan, is er sprake van een arbeidsovereenkomst.
Conclusie: het maakt niet uit wat op papier staat en wat je daar zelf van vindt, relevant is hoe jullie in de praktijk uitvoering geven aan de werkrelatie. Even opletten dus!
Betekent het voorgaande dat je helemaal geen afspraken meer hoeft te maken? Nee, absoluut niet. Schriftelijke afspraken blijven ontzettend belangrijk. De Belastingdienst blijft ook kijken naar de gemaakte afspraken. De Hoge Raad wijst ons er alleen even weer op dat het van belang is dat je als opdrachtgever en opdrachtnemer goed oplet hoe er uitvoering wordt gegeven aan de gemaakte (schriftelijke) afspraken.
Werk jij met zelfstandigen? Dan moet je hier op letten:
Zorg dat de overeenkomst van opdracht geen elementen van een arbeidsovereenkomst bevat.
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden (en contractueel) mag er geen gezagsverhouding ontstaan.
Is de zzp-er gebonden om de werkzaamheden persoonlijk te verrichten of kan de zzp-er ook iemand anders sturen?
Krijgt de zzp-er loon? Of is er slechts sprake van een compensatie van de gemaakte kosten.
Twijfel je of de samenwerking met een zpp-er niet stiekem een arbeidsrelatie is geworden? Of werk jij voor een opdrachtgever en ben je bang dat jij je zelfstandigheid bent verloren? Bel mij even!
Comments