top of page

VOF? Spreek dit met elkaar af!

Ga je samen ondernemen? Dan kun je een vennootschap onder firma oprichten (vof).


Een vof lijkt op een eenmanszaak, want ook in dit geval ben je in je privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van jullie bedrijf. Toch brengt een vof ook een ander risico met zich mee, namelijk: de samenwerking tussen de vennoten.


Ik werk met veel ondernemers die met een vriend/vriendin/partner of eerdere collega een eigen bedrijf zijn begonnen. Ze hadden een super leuk idee en zijn gewoon begonnen. Het vofje is ingeschreven in de KvK en ze zijn al een tijdje lekker aan het ondernemen. Super leuk.


Wat mij opvalt is dat op de vraag: “wat hebben jullie onderling afgesproken?” vaak lacherig wordt gereageerd. Wij werken als vrienden en zodra er iets gebeurt, dan komen wij er wel uit! Deze houding is echt werk voor advocaten creëren.

Je bent als vennoten aansprakelijk voor elkaars acties! Wil jouw partner vennoot graag een paar duizend euro aan merchandise besteden? Jullie betalen samen de rekening!


Mijn tip: maak gewoon afspraken met elkaar! Spreek af wie wat gaat doen en hoe jullie het gaan regelen als de samenwerking stopt.


Leg alle afspraken vast in een vennootschapscontract! Je kunt deze overeenkomst helemaal zelf samenstellen, of je kunt ervoor kiezen om een jurist dit te laten doen.2 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page