top of page

Wat is het auteursrecht eigenlijk?

Je hebt het vast al eens gehoord: het auteursrecht. Maar wat betekent dat eigenlijk?


Het auteursrecht valt onder de verzamelnaam “Intellectueel eigendomsrecht”. Dit zie je ook vaak in een contract staan. Onder het intellectueel eigendomsrecht valt bijvoorbeeld ook het merkenrecht, octrooirecht, handelsnaamrecht, maar dus ook het auteursrecht.


Een auteursrecht beschermt alle originele werken die een persoonlijke stempel van de maker dragen. Je verkrijgt een auteursrecht als het werk origineel en zintuiglijk waarneembaar is.


Door een auteursrecht verkrijg je het recht om jouw werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Openbaar maken betekent dat jij mag bepalen waar jouw werk wordt gezien en verveelvoudigen betekent dat alleen jij mag bepalen wat er met je werk gebeurt. Wil je dat je schilderij tijdens een belangrijke veiling ineens zichzelf vernietigd, door het auteursrecht mag je dat gewoon doen!


Daarnaast krijg je ook persoonlijkheidsrechten en dat houdt in dat je je imago mag beschermen en tegen inbreuk mag optreden.


Nog een interessant nieuwtje: een auteursrecht is geldig tot 70 jaar na je dood. Dat betekent niet dat jij je zelfs na je dood nog druk moet maken of anderen er vandoor gaan met jouw ontwerpen. Dat betekent dat je erfgenamen kunnen optreden tegen deze inbreukmakers.


Leuk allemaal, maar wat betekent dit eigenlijk voor jou? Het auteursrecht kent twee belangrijke uitgangspunten: alleen de auteursrechthebbende mag bepalen wat er met een werk mag gebeuren en als iemand inbreuk maakt op het auteursrecht, dan mag de auteursrechthebbende hier tegen optreden.

Ontzettend interessant allemaal!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page