top of page

Werk jij met makers? Volg deze tips!

Voorkom dat je als bedrijf inbreuk maakt op het auteursrecht van een maker. Houd je aan deze vijf (super eenvoudige) tips!


  1. Licentie: Je mag alleen een werk van een ander gebruiken als je daar schriftelijke toestemming voor hebt verkregen van de auteursrechthebbende. Dit kun je regelen in een schriftelijke licentie. In een licentie spreek je af hoe je het werk (bijvoorbeeld de foto) mag gebruiken, op welke kanalen en wat je wel en niet met een werk mag doen.

  2. Vraag altijd toestemming aan de maker als je iets wilt gaan doen met een werk wat je niet hebt afgesproken! Zorg er vervolgens voor dat je deze toestemming schriftelijk krijgt, zodat de maker niet op een later moment alles kan ontkennen. Doe je dit niet en gebruik je zonder toestemming een werk van een auteursrechthebbende, dan maak je inbreuk op het auteursrecht van de maker en ben je schadeplichtig.

  3. Ben jij een tussenpersoon? Dus heb jij voor een klant een maker ingehuurd? Zorg er dan voor dat jouw klanten ook precies weten hoe ze met een auteursrecht van een ander moeten omgaan.

  4. Lees goed de contracten en algemene voorwaarden door van de maker. Dit lijkt op het intrappen van een open deur, maar het is echt belangrijk om de contracten en algemene voorwaarden te lezen. Als je een fotograaf inhuurt en in de algemene voorwaarden staat: “je verkrijgt een niet-exclusieve, eenmalige en niet subliceerbare licentie”, dan kun je de gemaakte foto dus niet gebruiken in een project van een klant. Baal jij even.. Dus lees de algemene voorwaarden goed! En ga het gesprek aan met de maker.

  5. Auteursrecht overdragen? In sommige gevallen is het beter om de maker het auteursrecht te laten overdragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de maker van een blogpost. Blogs zijn vaak aan updates onderhevig en juist dan wil je de vrijheid hebben om gewoon verder te schrijven zonder dat je toestemming moet vragen aan de maker. Let wel op: dit moet je wel schriftelijk regelen!

Het is voor een maker en voor jou niet prettig om in een inbreuk discussie te belanden. Houd je gewoon aan deze vijf tips en voorkom gedoe!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page